Yüzyıllardır gökyüzü insanda merak uyandırmış, sürekli parlayan küçük noktaları anlamlandırmaya çalışmıştır. Düzenli gözlemler sayesinde günümüzde bilinen 88 takım yıldızı vardır. Bu takımyıldızlardan 12 tanesi ise Güneş’in yıl boyunca çizdiği eksen doğrultusunda aynı tarihlerde aynı konumlarında bulunurlar. İşte bu 12 takım yıldızının burçlarla olan ilişkilerinin mitolojik öykülerini sizler için derledik.
1. Koç (Aries)
Koç 12 takım yıldızının ilkidir. Hikâyeye göre, Boeotia kralı Athamas ve Nephele evlidir ve bu evlilikten Phrixus ve Helle isimli kız çocukları vardır. Daha sonra Kraliçe Nephele’in ölümü aile için sarsıcı bir olay olur. Daha sonra Kral Athamas, Thebe karalı Cadmus’un kızı Ino ile evlenir. 2 çocuğun üvey annesi olan Ino bu çocuklardan hiç hazzetmez ve bu sebeple onları öldürmek için tuzak kurar. Boeotia tarlalarını zehirleyerek mahsullerin zarar gelmesini sağlar. Bunun üzerine kral, sorunun nedenini ve çözüm aramak için danışmanlarını Delphi’ye gönderir. Tabi Kraliçe Ino, danışmanlara rüşvet vererek, çözümün çocukların kurban edilmesini olduğunu söyletir. Çocukların kurban edilmesi konusunda tereddüte düşen kral, rahiplere danışır ancak karısı Ino burada da tedbiri elden bırakmayıp rahiplere rüşvet vererek rahiplerin de çocukların kurban edilmesini konusunda ısrarcı olmalarını sağlar.
Kral çocuklarını kurban etmek için yakınlardaki dağa götürürken, öz anneleri olan Nephele her şeyi cennetten izlemektedir. Tanrılardan çocuklarını koruması için altın bir post yollamasını diler. Kral tam çocukları kurban edecekken, altın postlu koç (Aries) çocukları almaya gelir. Koç çocukları alarak Asya’ya doğru yol alır ancak Çanakkale Boğazı üzerinde, Helle, dengesini kaybedip düşer. Koç yine de yoluna devam eder ve Phrixus’u Colchis denen yere bırakır. Phrixus minnettarlığını göstermek için koçu Zeus’a kurban eder ve altın postunu kutsal meşe ağacına sarar. Bu nedenle Zeus Koç’u gökyüzüne çıkarmıştır.
2. Boğa (Taurus)
Bu hikâye Zeus ile Europa arasında geçmektedir. Suriyeli, genç ve güzel bir kız Europa bahçelerde çiçek toplarken Zeus, Europa’yı görür ve parlak beyazlığı, baş tanrının oldukça hoşuna gider. Bunun üzerine Zeus hem karısından saklanmak hem de Europa’yı ürkütmemek için beyaz bir boğa şekline girer ve bahçenin etrafında dolaşır. Europa boğayı görünce çok hoşuna ve gider ona çiçeklerden bir taç yapar. Daha sonra boğa, üzerine binen Europa’yı hızlıca Girit adasına götürür. Burada bir çınar ağacının altında tanrı haline geri dönen Zeus kendini tanıtır ve Europa, Zeus’un omuzlarında uyur. Bu sevgiden daha sonra tüm dünya krallarının ilki ve en iyisi olan Girit Kralı Minos dünyaya gelir.
Boğa, bu hikâyenin yanı sıra Zeus’un yaptığı aşk kaçamakları ile de ilgilidir. Boğa aynı zamanda Argos Kralı Inachus’ın kızı Io’yu da temsil etmektedir. Zeus Io’ya aşık olduğu için, Zeus’un karısı olan tanrıça Hera bu ihanetin bedelini İo’ya ödetmiş ve onu beyaz bir boğaya çevirmiştir.
3. İkizler (Gemini)
Aşk kaçamaklarıyla bildiğimiz Olympos’un yüce tanrısı Zeus gece karanlığında yakışıklı bir kuğu şekline bürünerek Dünya’ya inmiştir. Aetolia kralının kızı Leda, ölüm uykusunda iken, kuğu kanatlarını çırparak etrafa güzel kokular yaymış ve Leda sıçrayarak uyanmıştır. Uyandığında parlak beyaz tüyleri olan bu kuş onun yüzünü okşayarak, hiçbir şeyden korkma der ve “Ben aydınlıklar tanrısıyım ve istediğim, birbirinin aynı olan iki çocuğun annesi olman. Güneş ve Ay gibi birbirilerini takip eden bu çocukların isimleri Kastor ve Polluks olacak. Bu çocuklar acı içinde yalvaran gemicilerin yardımlarına koşan tanrılar olacak. Keskin fırtınaları bir anda kesip gemileri limana ulaştıracaklar” diye devam eder. Dokuz ay sonra Leda, ormanın içinde bir yumurta yumurtladı ve bu yumurtadan ikiz çocuklar çıktı. Çocuklar yumurtadan çıktıları anda gökten bir yıldız üzerlerine nur döker. Daha sonra ikizler aynı ata binerek oradan uzaklaşırlar.
4. Yengeç (Cancer)
Zeus, Herkül’ü doğurması için Perseus’ın kızı Alkmene’yi hamile bırakır ve Perseus’un ilk torunun krallığın sahibi olacağını söyler. İlk torunun Herkül olacağını bilen Hera, olaya el koyar ve Eurystheus’un daha erken doğmasını sağlayarak krallığın ona verilmesini sağlar. Ondan sonra doğan Herkül ise ona hizmet etmekle görevlidir. Herkül krala hizmet ederken çok başlı bir yılan olan Hydra’yı öldürmekle görevlendirilir. Hydra, Herkül’ü öldürmek üzere Hera tarafından yetiştirilmiş korkunç bir bataklık canavarıydı. Herkül Hydra ile çarpıştığı sırada Hera yine olaya el koyarak bir yengeci Herkül’ün ayağını ısırması için gönderir ancak başarılı olamaz. Herkül tarafından ezilerek öldürülen Yengeç bu vefakâr davranışından ötürü Hera tarafından gökyüzüne alınarak, İkizler ve Aslan takımyıldızlarının arasında yer alır.
5. Aslan (Leo)
Herkül, Nemea bölgesinde dehşet saçan bir aslanı öldürmekle görevlendirilir. Herkül aslanı gördüğünde bütün oklarını atar ancak hayvanın derisi çok sert olduğu için hiçbiri etki etmez. Buna sinirlenen Herkül eline topuzunu alıp Aslan’ın kafasını vurur. Bu da ancak onu sersemletmeye yaramıştır. Bunun üzerine Aslan ve Herkül boğuşmaya başlar ve Herkül aslanı boğmayı başarır. Öldürdüğü aslanın derisini yüzerek kendine zırh yapar.
6. Başak (Virgo)
Persephone çayırda çiçek toplarken, yer altı tanrısı Hades dışarı çıkmış ve Persephone’u kaçırıp kaybolmuş. Kızının kaçırıldığını duyan Demeter her yerde onu aramış ancak bulamamış. Daha sonra her yeri gören güneş tanrısı Helios kızının yer altında olduğunu söylemiş. Bunu öğrenen Demeter ise kederinden Olympos’u terk edip ıssız bir yere gitmiş. Onun gitmesiyle birlikte topraklardaki bütün verim de yok olmuş, halk açlıkla yüzleşmek zorunda kalmış. Bunun üzerine Zeus, Demeter ve Hades’in aralarını düzeltmeye çalışmış ancak Hades, Persephone’a büyülü nar yedirdiği için kız yer altından çıkmak istemiyor bu sebeple de bir türlü orta yol bulamıyormuş. Daha sonra bir kural koyarak yılın buğday başaklarının çiçek açma ve hasat toplama süresi olan üçte ikisini annesinin yanında üçte birini yani kış vaktini de yer altında Hades’in yanında geçirmesine izin verilmiş. Böylelikle toprağa yeniden bereket gelmiş.
7. Terazi (Libra)
Zeus ile Adalet tanrısının kızı olan Astrea hak ve adaleti simgeler. Astrea insanlığın doğru yolda olmasını öğütler ancak öğüt vermekten öteye gidemez. Bu sebeple insanlığın iyi zamanlarda onlarla iç içe yaşayan Astrea, kötülükler çoğalınca gökyüzüne çıkarak yıldızların arasına yerleşir. İnsanları öldükten sonra yıldızlar arasında yargılayan tanrıçadır.
8. Akrep (Scorpius)
Orion yetenekli bir avcıdır. Poseidon’un ölümlü çocuklarından biri olan Orion avcılık yeteneğiyle çok fazla övünerek avlayamayacağı bir hayvan olmadığını söyler. Bu konuda harekete geçince av tanrıçası Artemis’i kızdırır ve Artemis Orion’u cezalandırmak ister. Bunun üzerine bir akrep göndererek Orion’un ölmesini sağlar. Ölümü sonrası bu iki düşman gökyüzüne çıkarak karşıt konumlarda yerlerini almışlardır.
9. Yay (Sagittarius)
Sentorlar yarı at yarı insan olarak bilinen yaratıklardır. Bu yaratıklar, zalim, kaba, vahşi, güvenilmez ve alkol bağımlısıdır. Ancak kralları olan Cherion ise tam tersi kibar ve diğerlerini düşünen birisidir çünkü Apollo, Artemis ve vahşi hayvanlar tarafından büyütülmüştür. Cherion öyle yetenekli ve bilgilidir ki, ünlü kralların çoğu, çocuklarını eğitmesi için ona gönderirlerdi. Öğrencilerinden biri olan Herkül bir gün susadığını söyler ve Cherion’un evinde olan yarı at yarı insanlara ait şarabı açmasını ister. Cherion’da bunu kabul eder ancak şarabın kokusu öyle keskindir ki her yere yayılır. Kokuyu duyan yarı at yarı insanlar, onların izni olmadan şaraplarının açıldığına çok sinirlenip eve saldırı başlatırlar. Herkül tek başına neredeyse hepsini öldürür. Kalanları ise şehrin dışına kovalar. Ancak savaş sırasında Herkül’ün zehirli oklarından biri Cherion’a isabet etmiştir. Herkül’ün bu duruma çok üzülmesinden ötürü de Zeus, bu iyi olan yarı at yarı insanı yıldızlar arasına yerleştirir.
10. Oğlak (Capricornus)
Oğlağın hikayesi Titan tanrıları ile Zeus gibi yeniz tanrıların arasında geçen bir savaşta büyük yardımları dokunan Pan ile ilgilidir. Pan, tarımcı köylülerin ve kırsalda yaşayan insanların tanrısı olmakla beraber tanrılar arasında habercilik görevi de vardır. Hermes’in oğludur.
Yeni tanrılar ve eski tanrılar savaşır ve bu savaştan yeni tanrılar galip gelir. Zafer kazanan taraf olarak da tüm evrenin yönetimi artık yeni tanrılara aittir. Ancak eski büyük tanrıça Gaia, yeni nesil tanrılara çok kızgın olduğu için onların üzerine güçlü bir canavar göndermiştir. Yeni tanrılar için büyük bir tahdit olan bu canavar yaklaşırken, Pan olayı fark edip yeni tanrılara haber vermiş onlara bu canavarla savaşabilmek için hayvan kılığına girmelerini söylemiş. Kendisi de balık kılığına girmeye çalışsa da aceleden tam değişemez ve yarı balık olarak kalır. Canavarla savaşmaya başlayan Zeus büyük bir yara alır ancak Hermes ve Pan onu tedavi ederler. İyileşen Zeus, bir şimşekle canavarı ikiye böler. Bu savaşta büyük desteği olan Pan’i gökyüzünde yıldızlar arasına koyarak onurlandırır.
Oğlak her ne kadar boynuzlu keçi olarak bilinse de gerçekte “deniz keçisi” ya da “keçi balık” olarak anılır.
12. Kova (Aquarius)
Aşk kaçamakları ile bildiğimiz yüce tanrı Zeus, yalnız kadınlara değil, güzel olan her şeye ilgiliydi. Truva Kralı Tros’un oğlu Ganymedes’i gören Zeus ondan oldukça etkilenir ve yanına almak ister. Su taşıyıcısı olarak bilinen Ganymedes, Olympos dağında yaşayan tanrılara fincanlarla su taşımakla görevlidir. Bir gün İda dağının tepesinde sürülerine otlatırken kartal şekline bürünmüş olan Zeus onu oradan alarak tanrıların olduğu yere getirir. Tanrı yiyeceği ve ölümsüz içeceği içen Ganymedes’in görünüşü hep genç kalır ve tanrılar onu doyasıya seyrederler.
12. Balık (Pisces)
Eski Yunan tanrılarından en korkuncu olan Typhon, yüz başlı, gözlerinden ateş çıkaran ve başları yıldızlara kadar uzanan bir tanrıydı. Olympos’daki tüm tanrılara korku salan Typhon, bir gün bu tanrılara saldırdı. Bütün tanrılar kendilerini bir hayvana döndürmeye çalışarak kaçtılar. Güzellik tanrıçası Aphrodite ve oğlu sevgi tanrısı Eros, Nil nehrini geçebilmek için balığa dönüştüler. Athena daha sonra bu olayı ölümsüzleştirmek için bu balıkları yıldızların arasına yerleştirdi.