1. Renk
Renk, estetik bir seçimden çok daha fazlasıdır. Bir mekanın tüm ruh halini ve hissini etkiler. Örneğin, kırmızı "tutkulu" veya "yoğun" bir renk olarak düşünülürken, maviler ve yeşiller genellikle "sakin" veya "yatıştırıcı" olarak algılanır ve sarı "mutlu" ve "iyimser" gibi kelimelerle ilişkilendirilir. Renk şemasına karar verirken sadece görsel tercihlerinizi değil, aynı zamanda odanız için geliştirmeye çalıştığınız türden enerji veya tavrı da düşünün.
2. Form
Form, herhangi bir sanat eserinin, mobilyanın veya hayal edebileceğiniz diğer 3 boyutlu nesnelerin dış hatlarını ifade eden, "biçim" veya ‘’şekil’’ için kullanılan başka bir terimdir. Mobilyalar, heykeller ve hatta odalar iki tür formda olabilir: organik formlar (doğal ve düzensiz, kıvrımlı veya soyut şekiller) ve geometrik formlar (kare veya kare gibi keskin, insan yapımı çizgiler ve kenarlar içeren şekiller).
3. Işık
Kaynakları doğal, yapay veya her ikisinin bir kombinasyonu olsun, kaliteli aydınlatma her mekanın ayrılmaz bir parçasıdır. Odanız için aydınlatmayı seçerken, ışığın rengi (soğuk mavi veya sıcak sarı), ışık yoğunluğu (yemek pişirmek için parlak mı, okumak için yumuşak mı?) ve ışığın kısılabilir olup olmadığı gibi faktörleri düşünün.
4. Hat (Çizgi)
Çizgiyi, bir form veya şeklin çevresi olarak düşünün. Örneğin, odada herhangi bir nesne çizecek olsaydınız, muhtemelen onun ana hatlarıyla başlardınız.
Çizgiler "dikey" (yukarı ve aşağı), "yatay" (yana doğru) veya "dinamik" (zikzaklar veya kıvrımlar gibi hareketi ifade eden çizgiler) olabilir. Tasarım uzmanları, yatay çizgilerin bir güvenlik hissi yarattığını, dikey çizgilerin ise etkileyici ve cesur olduğunu söylüyor. Kendi kurallarını takip eden dinamik çizgiler, stratejik olarak kullanıldığında her alana eğlenceli, heyecan verici bir dokunuş katabilir.
5. Desen
Desen; formların, çizgilerin veya diğer tasarım öğelerinin kasıtlı olarak tekrarlanmasıdır. Desenler genellikle duvar kağıdında veya kumaşlarda ortaya çıkar, ancak ışık veya diğer tasarım öğeleri kullanıldığında evin herhangi bir yerinde görünebilir. Desenler bir alana hayat ve hareket katabilirken, çok sayıda çakışan desenin kaotik bir görüntü yaratabileceğini gözden kaçırmayın.
6. Doku
Doku, bir nesnenin hissetme şeklidir, desenle karıştırılmaması gerekir. Bu, nesnenin kelimenin tam anlamıyla dokunma hissi veya nesneyi sadece gözlemlerken verdiği his anlamına gelebilir. Örneğin, dokunun yaratıcı kullanımı sayesinde bir yüzeye dokunmadan "yıpranmış" veya "eski" göründüğünü söyleyebilirsiniz. Döşemeniz gibi evin sık temas kurduğunuz kısımlarında dokuya dikkat etmek özellikle önemlidir.
7. Alan
Son olarak alan, neredeyse her tasarım kararının merkezinde yer alır. Dikkate alınacak iki temel alan türü vardır: 2 boyutlu alan (bir odanın uzunluğunu ve genişliğini hesaba katar) ve 3 boyutlu alan (yüksekliği kapsayan). Örneğin, halıları veya kilimleri düşünürken yalnızca 2 boyutlu alan önemlidir - ancak yeni raflar veya mobilyalar eklemeden önce 3 boyutlu alanı düşünmeniz gerekir. Akıcı, kolay gezinme (ve odayı görsel olarak bölme) için yeterince boş veya "negatif" alan bırakmak da önemlidir.