Sıcaklıklar arttıkça vücudumuzun sıvı ve ferahlama ihtiyacı da artıyor. Yaz aylarında ferahlamanın alternatif yollarından biri de soğuk içecekler tüketmek. Yaz meyveleriyle evde hem kendinize hem ailenize sağlıklı ve serin içecekler hazırlayarak yazın artan sıvı ihtiyacınızı giderebilirsiniz.
1 .Karpuzlu Limonata
Malzemeler:
-2 dilim karpuz
-1, 5 limonun suyu
-3 yemek kaşığı toz şeker
-Taze nane ve buz
Yapılışı:
Karpuzları dilimledikten sonra bir süzgece alın ve patates ezici ile iyice ezerek karpuzun suyunu çıkarın.
Suyu çıkan karpuzun içine toz şekeri ve limon suyunu ilave edin karıştırın.
Ve yaz içeceğiniz hazır taze nane ve buz ile servis edebilirsiniz.
2. Atom
Malzemeler:
-2 bardak süt
-1 adet muz
-1 adet çilek
-2 tatlı kaşığı nutella
-5 tatlı kaşığı bal
-1 yemek kaşığı Antep fıstığı
Yapılışı:
Bütün malzemeyi blendere atın ve homojen bir hale gelene dek karıştırın.
Tercihinize göre içine buz atabilirsiniz.
3. Dalgona Kahve
Malzemeler:
-2 yemek kaşığı granül kahve
-2 yemek kaşığı toz şeker
-2 yemek kaşığı sıcak su
Yarım su bardağı süt ve buz
Yapılışı:
Bir kabın içine kahveyi, şekeri ve sıcak suyu koyun.
Mikser ile iyice çırpın. Karışım başta koyu renk olacak sürekli çırptıkça karışımın rengi açılmaya başlayacak. 15 dakika boyunca krema kıvamına gelene kadar kahveyi çırpmaya devam edin.
Ardından ise bir bardağa süt ve buz koyun. Üzerine ise hazırladığınız kahveli kremayı ekleyin. Dilerseniz üzerine damla çikolata serperek de servis edebilirsiniz.
4. Cold Brew
Malzemeler:
-1 litre soğuk su
-120 gram taze çekilmiş kahve
-4 adet küçük parça buz
-1 su bardağı süt
Yapılışı:
Taze çektiğiniz kahve çekirdeklerini bir sürahiye aktarın. Üzerine soğuk suyu ekleyin ve karıştırın.
Kahveniz ilk başta suyun üzerine çıkacaktır. Zamanla kavanozun dibine doğru çöktüğünü göreceksiniz. Suyu çekmesi ve aromalarını bırakmaları için karışımı 12 saat kadar bekletin.
Kahveyi, tel süzgeç yardımıyla cam bir kaba süzdürün.
Kahveyi saklayacağınız sürahinin ağzına bir filtre kâğıdı yerleştirin.
Kahveyi filtreden geçirerek süzün.
Servis bardaklarına buz küplerini paylaştırın. Bardakları yarısına kadar kahve ile doldurun. Dilerseniz soğuk süt ekleyerek servis edebilirsiniz.
5. Çilekli Kefir
Malzemeler:
-3 adet çilek
-1 su bardağı kefir
-1 yemek kaşığı bal
Yapılışı:
Çilek, bal ve kefiri derin bir kabın içine koyalım.
Pürüzsüz bir görünüme kavuşana kadar blendır ile karıştıralım.
İşte bu kadar. İçine buz katarsanız çok daha iyi olur. Afiyet olsun.
6. Karadut Şerbeti
Malzemeler:
-1 kâse karadut
1 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı limon tuzu
-1 adet çubuk tarçın
-1,5 litre su
Yapılışı:
Karadutları orta boy bir tencerenin içerisine aktarın.
Üzerine toz şekeri, limon tuzunu ve suyu ilave edin. Kısık ateşte pişirmeye başlayın.
Şeker eriyip, su kaynamaya başlayınca güzelce karıştırarak yaklaşık 8-10 dakika kadar pişirin.
Ardından bir kabın üzerine süzgeç ya da tülbent koyup suyunu süzdürün. Hazırladığınız şerbeti bir şişenin içerisine aktarın ve buzdolabında soğumaya bırakın.
Soğuduktan sonra buz küpleriyle servis edin.
7-Muzlu Süt
Malzemeler:
-2 bardak süt
-2 adet muz
-1 yemek kaşığı bal
-İsteğe göre 4-5 parça buz
-Üzeri için tarçın
Yapılışı:
Muz, süt ve balı rondoya alıp püre haline getirin.
Bardaklara boşaltarak isteğe göre buz ekleyip servis edebilirsiniz.
İsteğe göre üzerine tarçın serpebilirsiniz.
8. Naneli Ayran
Malzemeler:
-2 çorba kâsesi yoğurt
-1 çorba kâsesi soğuk su
-5-4 sap taze nane
-Tuz
Yapılışı:
Yoğurdu pürüzsüz olana kadar çırpın.
Taze naneyi yoğurda ekleyip küçük parçalara ayrılıncaya kadar blenderdan geçirin.
Suyu ve tuzu ekleyip ayran köpürünceye kadar karıştırmaya devam edin. Ayranı buz ve nane yaprakları ile servis edebilirsiniz.
9. Çilekli Frozen
Malzemeler:
-2-3 bardak çilek
-Yarım su bardağı limon suyu
-15-20 adet buz
-1 çay bardağı şeker
-İsteğe bağlı taze nane
Yapılışı:
Çilekleri yıkayalım, isterseniz dondurup buz koymayabilirsiniz.
Yıkanan çilekleri, şekeri ve buzları blendere koyup bir güzel karıştıralım. karıştırabilirsiniz.
İşte bu kadar. Afiyet olsun.
10. Buzlu yeşil çay
Malzemeler:
-2 yemek kaşığı yeşil çay
-1 yemek kaşığı toz şeker
-2 su bardağı kaynamış sıcak su
-2 su bardağı buz
-2 su bardağı soğuk su
-2 adet limon
-Taze nane yaprağı
Yapılışı:
1,5 limonun suyunu sıkın. Sürahiye buzları ve 2 su bardağı soğuk suyu koyun. Kalan yarım limonu dilimleyip sürahiye koyun.
Demliğe 2 yemek kaşığı yeşil çay koyun. 1 su bardağı sıcak suyu demliğe dökün. 5 dakika demlendikten sonra süzerek sürahiye dökün.
Kalan 1 su bardağı sıcak su ile toz şekeri karıştırıp, şekeri eritin.
Hepsini karıştırıp buzdolabında iyice soğutun.
Soğuduktan sonra nane yapraklarıyla servis edebilirsiniz.