Salma Hayek, Rose McGowan ve Gwyneth Paltrow, Harvey Weinstein’a yöneltilen cinsel taciz ve tecavüz iddialarına katılan düzinelerce oyuncunun arasında yer alıyor. New York'ta yargılanan Weinstein 20 yıldan fazla hapis cezası aldı.

rosanna

Daha önce yaptığı davranışların “çok fazla acıya neden olduğunu” kabul eden Weinstein, yine de kendisine karşı ortaya konan iddiaların çoğunun yanlış olduğunu söyledi.

Weinstein’ın sözcüsü, rıza dışı gelişmiş cinsel ilişkileri kesinlikle reddederken, Weinstein’ın kendisini reddeden kadınlara karşı herhangi bir misilleme eyleminde bulunmadığını iddia etti.

Peki, Harvey Weinsten’ı kim ne ile suçluyor?

rosanna

Rose McGowan

Ünlü oyuncu Weinstein’ın 1997 yılındaki Sundance Film Festivali sırasında kendisine tecavüz ettiğini iddia etti. O dönemlerde 23 yaşında olan oyuncu Çığlık filmiyle seyircilerin karşısına çıkmıştı.

McGowan, daha sonra Weinstein ile 100 bin  dolarlık bir anlaşma yaptığını, olayın gizliliğini korumak için ekstradan 1 milyon dolar teklif aldığını söyledi. Teklifi reddettiğini söyleyen McGowan, Weinstein’a karşı sesi en yüksek çıkan oyuncular arasında.

rose mcgowan

Anabella Sciorra

Sopranos dizisinden tanıdığımız ünlü oyuncu Anabella Sciorra, 1992 yılında New York’ta bulunan apartman dairesine zorla giren Weinstein’ın kendisine tecavüz ettiğini açıkladı.

rose mcgowan 

Ashley Judd

Ünlü oyuncu Weinstein’ın bir iş toplantısı için kendisini otel odasına davet ettiğini söyledi. İddialarına göre otel odasına gittiğinde Weinstein onu bornoz ile karşıladı ve kendisine masaj yapmasını veya onu duş alırken izlemesini istediğini söyledi.

İstekleri reddeden Ashley Judd, bunun sonucunda yönetmen Peter Jackson tarafından projesinden çıkarıldığını açıkladı. Judd’a göre Weinstein, Peter Jackson’a yanlış bilgiler vererek projenin önüne taş koydu.

Mayıs 2018’de Judd, cinsel isteklerini reddettiği için kariyerine zarar verdiği gerekçesiyle Weinstein’a dava açtı.

rose mcgowan

Mira Sorvino

“The Mighty Aphrodite” filminin yıldızı 1995 yılında bir otel odasında Weinstein tarafından taciz edildiğini söyledi.

“Öncelikle omuzlarıma masaj yapmaya başladı ve kendimi çok rahatsız hissettim. Daha sonra teması iyice arttırdı ve resmen odada beni kovalamaya başladı” açıklamalarını yapan Mira Sorvino, tıpkı Ashley Judd gibi yanlış bilgiler ile Peter Jackson tarafından projelerinden çıkarıldı.

rose mcgowan 

Salma Hayek

Ünlü yıldız, Frida filminin çekimleri sırasında Weinstein tarafından gelen birçok cinsel ilişki teklifini reddettiğini açıkladı.

Salma Hayek, Weinstein’ın ikna taktiklerinin bol bol tehdit içerdiğini ve kendisine bir seferinde “Seni öldürürüm, yapamayacağımı düşünme” dediğini söyledi.

rose mcgowan

Asia Argento

İtalyan oyuncu ve yönetmen Asia Argento, Fransız Riviera’ındaki bir otel odasında Weinstein’a masaj yapmayı isteksizce kabul ettiğini, ancak daha sonra Weinstein’ın kendisine tecavüz ettiğini söyledi.

Argento, olayı korkunç olarak nitelendirdi.

rose mcgowan

Lucia Evans

Evans, 2004’te bir New York gece kulübünde hevesli bir oyuncuyken Weinstein ile karşılaştı. Evans’ın iddialarına göre Weinstein kendisini iş konuşma bahanesiyle ofisine davet etti ve orada tecavüz etti.

Evans “Weinstein’ın uyguladığı kontrol türü çok gerçekti. Sadece varlığı bile göz korkutucuydu” açıklamalarında bulundu.

Paz de la Huerta

Boardwalk Empire’ın yıldızı, Weinstein’ın 2010 yılında New York’ta kendisine iki defa tecavüz ettiğini açıkladı.

İlk olayın Weinstein’ın kendisini eve bırakmayı teklif etmesinden sonra gerçekleştiğini söyleyen Huerta, ikinci olayda ise Harvey Weinstein’ın evine davetsizce geldiğini açıkladı.

rose mcgowan 

Gwyneth Paltrow

1996 yılında 22 yaşında olan Paltrow, Weinstein’ın kendisine Emma filmindeki rolü verdikten sonra otel odasında masaj yapmasını istediğini açıkladı.

İsteği reddeden Paltrow, Weinstein’ın kendisine uzun bir süre boyunca bağırdığını söyledi. Paltrow, o dönemki erkek arkadaşı Brad Pitt’e durumu anlattıktan sonra Brad Pitt’in Weinstein’i arayarak böyle bir şeyi tekrar denemesi halinde onu öldüreceğini söylediğini açıkladı.

rose mcgowan

Mimi Haleyi

Eskiden yapım stüdyolarında çalışan Mimi Haleyi, 2006 yılında New York’ta bulunan apartman dairesinde Weinstein tarafından tecavüze uğradığını söyledi. Haleyi, birçok kez hayır demesine rağmen Weinstein’ı durduramadığından bahsetti.

rose mcgowan 

Dominique Huett

Huett, Weinstein’ın 2010 yılında gelecekteki TV ve film rollerini konuşmak adına kendisini bir otel odasına davet ettiğini ve burada tecavüze uğradığını söyledi.

Ünlü oyuncu, “O dönemler onun gibi bir insana nasıl hayır deneceğini bilmiyordum ve bundan çok pişmanım” açıklamasını yaptı.

rosanna

Natassia Malthe

Norveçli ünlü oyuncu, 2008 BAFTA ödül töreninin ardından Londra’da bir otel odasında Weinstein tarafından tecavüze uğradığını açıkladı.

Malthe, ödül töreninden bir süre sonra Los Angeles’ta Weinstein’ın kendisine başka bir kadın ile birlikte üçlü ilişki teklif ettiğini de söyledi.

rosanna

Lysette Anthony

Britanyalı oyuncu Lysette Anthony, 1980’lerin sonunda Weinstein’ın kendisine acınası bir saldırıda bulunduğu ve durumun kendisinden iğrenmesine ve utanmasına sebep olduğunu söyledi.

The Sunday Times’a konuşan oyuncu, o dönem Londra polisine durumu raporladığını da bildirdi.

rosanna

Cara Delevinge

Instagram üzerinden bir gönderi paylaşan Delevinge, bir otel odasında Weinstein ile yaşadığı bir olayda ne kadar rahatsız hissettiğini anlattı.

Ünlü oyuncu, “Oradan ayrılmak istediğimi söylediğimde beni kapıya kadar geçirdi fakat ardından kapının önünde durarak dudaklarımdan öpmeye çalıştı. Onu durdurdum ve bir şekilde oradan ayrıldım” açıklamasını yaptı.

rosanna

Lea Seydoux

Fransız oyuncu Weinstein’ın kendisini bir içki için otel odasına davet ettiğini söyledi.

Seydoux, “Koltukta sohbet ederken bir anda üstüme atladı ve beni öpmeye çalıştı. Kendimi savunmak zorunda kaldım. O çok büyük ve iri biri, bu yüzden bütün gücümü kullanarak ondan kurtuldum” dedi.

rosanna

Angelina Jolie

Ünlü Hollywood yıldızı Angelina Jolie, 1998 yılında bir otel odasına Weinstein tarafından ahlaksız bir teklif aldığını söyledi.

Açıklama yapan Jolie, “Gençlik yıllarımda Harvey Weinstein ile kötü bir deneyim yaşadım ve bunun sonucunda onunla asla çalışmamaya karar verdim. Çalışanları ise uyardım” dedi.

rosanna

Uma Thurman

Ünlü oyuncu Uma Thurman, Weinstein’ın kendisini 1990’larda Londra’da bulunan bir otel odasında taciz ettiğini söyledi. Thurman, Weinstein’ın hoş olmayan her türlü şeyi yapmaya çalıştığından fakat kendisini zorlamadığından bahsetti.

rosanna

Heather Graham

Boogie Nights’ın ünlü oyuncusu Heather Graham, 2000’lerin başlarında bir film projesi için buluştuğu Weinstein’in kendisine ahlaksız bir teklifte bulunduğunu açıkladı.

Graham, Weinstein’in rolü almak için kendisiyle birlikte olması gerektiğini ve eşinin bunu sorun etmeyeceğinden bahsettiğini söyledi.

rosanna

Zoe Brock

Ünlü model ve oyuncu, 1997’de Fransa’nın güneyinde Weinstein’in kendisinden bir masaj istediğini söyledi. Brock,“Ne yapacağımı bilmiyordum ve belki biraz bana dokunmasına izin verirsem oradan çıkabileceğimi düşündüm” dedi.

Bir fırsat bulan Brock, koşarak kendisini tuvalete kilitledi. Kapıyı yumruklayan Weinstein’ın bir süre sonra geri çekildiğini söyledi.

rosanna

Louisette Geiss

Ünlü oyuncu ve yapımcı Geiss, 2008 yılında Weinstein’ın Sundance Film Festivali için yazdığı bir senaryoyu konuşmak üzere kendisini otel odasına davet ettiğini söyledi.

Geiss’in iddialarına göre Weinstein kendisini küvette karşıladı ve ona ahlaksız tekliflerde bulundu ve eğer kabul ederse projesine yeşil ışık yakacağını söyledi. Louisette Geiss teklifi kabul etmeyip odayı terk ettiğini söyledi.

rosanna

Daryl Hannah

Ünlü oyuncu, Kill Bill serisinin filmlerinin tanıtımları sırasında birçok kez Weinstein’in tekliflerini geri çevirdiğini söyledi. Hannah, Weinstein’in onun otel odasına birçok kez girmeye çalıştığını hatta bir seferinde anahtar ile geldiğini söyledi.

Hannah, olaylar sonrası uçuşları iptal olduktan sonra Weinstein ile orada kala kaldığını ve bunun da kendisini çok kötü etkilediğinden bahsetti.

rosanna

Rosanna Arquette

Ünlü oyuncu, Weinstein’ın sonu gelmeyen tekliflerini sürekli reddettiğini ve sonunda oyunculuk kariyerinin büyük zarara uğradığını açıkladı.

New York Times’a konuşan oyuncu, 1990’ların başlarında otel odasına davet edildiğinde Weinstein tarafından bornoz ile karşılandığını, bütün teklifleri reddettikten sonra ise fiziksel şiddet gördüğünden bahsetti.

rosanna 

 Tüm dava sürecini ve tanık ifadelerini buradan izleyebilirsin: