1. Bulaşık süngeri ve bezleri
Çok sayıda yapılmış farklı klinik çalışmalara göre bulaşık süngerleri ve bezler en çok bakteriye sahip olan eşyalar arasında yer alıyor. Milyonlarca bakteriyi içerisinde bulunduran süngerler klozet kapağından 200 bin kat daha fazla bakteriye ev sahipliği yapıyor.
2. Lavabolar, musluklar ve kulplar
Mutfak muslukları banyodan daha kötü olmasına rağmen ikisinde benzer bakterilere rastlanıyor. Mutfak musluklarının yüzde 45’inde koliform bakterileri bulunurken banyo musluklarında bu oran sadece yüzde 9 seviyesinde.
3. Diş fırçaları
Dış fırçalarında bu kadar çok mikrop birikmesinin en büyük sebebi onları nemli halde bırakıyor olmamız. Tuvaletlerden çıkan dışkı maddeleri 1-2 metre mesafeye kadar ulaşabiliyor. Genellikle tuvalete yakın konumda ve ıslak halde bırakıldıklarından tuvaletlerden çıkan maddeler fırçamıza yapışıyor.
4. Buzdolabı kolları
Bir şeyler atıştırmak için buzdolabı kapağına doğru giderken eldiven takmak isteyebilirsiniz. Buzdolabınızın kolu çeşitli mikroplara ev sahipliği yapıyor. İyi yanından bakacak olursak belki bu sizin kilo vermenize yardımcı olabilir.
5. Kesme tahtaları
Kesme tahtaları bakteri barındırma konusunda en tehlike suçlular arasında. Oturma odanızda herhangi bir eşyadan 50 ila 200 kat daha fazla bakteri içerebilir.
6. TV Kumandaları
NSF International’ın araştırmasına göre kumandalarımızda koliform bakteri, küf ve hatta yüzde 14’ünde enfeksiyona neden olan Staphylococcus aureus bakterisi bulunuyor. Otel odalarında bulunan kumandaların çok daha kötü durumda olduklarını hatırlatmakta fayda var.
7. Cep telefonları
Bazı çalışmalara göre telefonlarımız umumi tuvaletlerden 10 kat daha fazla mikroba ev sahipliği yapıyor. Gıda zehirlenmesine dahi yol açacak birçok farklı bakteriyi de içinde bulunduruyor.
8. Çantalar
Çantanızı en son ne zaman temizlediniz? 2012’de yapılan bir araştırmaya göre cevabınız çok temizlemediğimiz yönünde. Örnekler alınan çantalarda, beaucoup ismi verilen çoğunlukla makyaj malzemelerinin etrafında gizlenen bakteriler buldu.
9. Alışveriş arabaları
Araştırmacılar neredeyse tüm market arabalarında gıdalardan gelen koli basili bulunduğunu söylüyor. Yeniden kullanılan torbalarda da durum çok farklı değil. Çözüm ise basit. Çiğ yiyecekler ile diğer gıdaları karıştırmayın ve poşetlerinizi yıkayın.
10, Klavyeler
Küf, koliform gibi bakteriler klavyelerimizin tuşları arasında geziniyor. Arada bir temizlemeyi unutmayın.