1. Kediler 9 bin 500 yıl öncesinden beri evlerimizde yaşıyorlar.

Kediyi ilk evcilleştirenlerin Mısırlılar olduğunu biliyor muydunuz? 2004 yılında Fransız arkeologların yaptığı bir kazı çalışmasında 9 bin 500 yıllık bir kedi mezarı keşfettiler ve bu onları bilinen en eski evcil kedi yapıyor.

kedi

2. Kediler hayatlarının yüzde 70’ini uyuyarak geçiriyor.

Kedi sahiplerini çıldırtan en büyük unsurlardan bir tanesi de kedilerin bir anda ortadan kaybolup, evin en garip yerlerinde uyurken bulmaları değil mi? Gün içerisinde her dakika uyumayı başaran bu sevimli hayvanlar günlerinin 13-16 saatini uyuyarak geçiriyor. Kedi olmak vardı! ?

kedi

3. Stubbs isimli bir kedi Alaska’nın Talkeetna kasabasında 20 yıl belediye başkanlığı yaptı.

900 kişilik kasabada 1998 yılındaki seçimlerde uygun aday olmadığı için oy pusulalarına Stubbs’ın ismini yazdılar ve kediyi başkanlık koltuğuna oturttular. 2017 yılında hayatını kaybedene kadar görevde kalarak yerli halk ve turistler tarafından çok sevildi.

kedi

4. Dünyanın en uzun kedisi tam 120 cm.

Genel olarak kediler küçük ve zarif hayvanlar olarak kabul edilseler de Maine Coon cinsi kediler diğerlerine göre bir hayli büyük. Guiness Rekorlar kitabına ismini yazdıran Stewie isimli bir kedinin boyu tam 120 cm.

kedi

5. Dünyadaki en zengin kedinin milyonlarca doları var!

Chanel’in yaratıcı direktörü Karl Lagerfeld, 2019 senesinde hayatını kaybedince 200 milyon dolarlık servetinin büyük birçoğunu kedisine bıraktı. Choupette isimli bu kedi, iki bakıcı ve korumasıyla birlikte lüks bir hayat yaşıyor. Ayrıca küçük bir Instagram fenomeni de diyebiliriz.

kedi

6. Kediler, deve ve zürafa gibi yürür.

Deve ve zürafaların nasıl yürüdüğünü bilmiyorsanız söyleyelim, kediler gibi! Yürüme sekansları önce her iki sağ ayak, ardından her iki sol ayaktır ve böylece vücutlarının yarısını bir kerede ileriye taşırlar. Develer, zürafalar ve kediler bu şekilde yürüyen tek hayvanlar!

kedi

7. 1963’te bir kedi uzaya gitti

Uzaya giden maymunları ve köpekleri duymuşsunuzdur. Uzaya giden hayvanların sadece bunlar olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Maymunlar ve köpekler dışında 18 Ekim 1963’te ‘Astrocat’ olarak da bilinen Felicette isimli kedi, uzaya giden ilk ve tek kedi oldu.

kedi

8. Eski Mısırlılar kedileri öldüğünde kaşlarını tıraş ederlerdi.

Eski tarih ansiklopedilerinde Heredotus’un yazdıklarına göre, Eski Mısır zamanlarında bir evcil kedi öldüğünde aile üyeleri yas tutmak amacıyla kaşlarını tıraş ederlermiş. Mısırlıların kedi sevgileri gerçekten çok büyük olsa gerek.

kedi

9. Ev kedilerinin genetik yapısı yüzde 95,6 oranında kaplanlarla aynıdır.

Yapılan bir çalışma ev kedilerinin genetik yapılarının yüzde 95,6’sının kaplanlarla aynı olduğunu ortaya koydu. Ayrıca koku, idrar ile işaretleme, av izleme ve vurma gibi davranışlarının da aynı olduğunu görüyoruz.

kedi

10. Kediler 50 km/sa hızla koşabilirler.

Kedilerin kendilerini iyi hissettiklerinde çok hızlı olduğunu fark etmişsinizdir. O kadar hızlılar ki 200 metrelik bir koşuda Usain Bolt’u yenebilirler.

kedi

11. En yaşlı kedi 38 yıl yaşadı.

3 Ağustos 1967’de doğan Creme Puff isimli kedi, 6 Ağustos 2005’e kadar yaşayarak dünyanın en uzun yaşayan kedisi olma unvanına sahip.

kedi

12. En yüksek mırlama sesi 67.8 db

Herkes zaman zaman kedi mırıltısından şikâyet etmiştir. Genelde bir kedi 25 db civarında mırıldansa da Merlin isimli bir kedi tam 67.8 db gücünde mırlayarak rekoru elinde tutuyor.

kedi

13. Didga isimli bir kedi 1 dakika içinde tam 24 numara yapabiliyor.

Genelde kedilerin asi ve kendine buyruk hallerini biliriz. Ancak Didga isimli bir kedi 60 saniye içerisinde 20 farklı hareket yaparak Guinness Rekorlar Kitabı’na adını yazdırmış durumda.

kedi