Bazen bu küçük eylemler alışkanlık haline geldiğinde tehlike çanları çalıyor. Öte yandan, muhtemelen hatırlayabileceğinizden daha uzun süredir bu alışkanlıklara sahipsiniz. Bu da kilo verememenizin nedenlerinden bazılarını gözden kaçırdığınızı gösterir.

1. Yetersiz veya fazla uyku

Düzenli uyku saatleri sizi gün boyunca enerjik tutmakla kalmaz, aynı zamanda zayıf kalmanıza da yardımcı olur. Wake Forest'taki araştırmacılar, sağlıklı bir uyku düzeninin karnınızı sıkı tutmak için çok önemli olduğunu kanıtladı. Diyet yapanlar arasından beş saat veya daha az uyuyanların yedi ile sekiz saat arasında uyuyanlara göre 2,5 kat daha fazla kilo aldıkları bulundu. Tam aksine, aşırıya kaçmak -sekiz saatten fazla uyumak- da kötü olabilir. Kilo kontrolü için en uygunu her gece ortalama altı ila sekiz saat uyumaktır.

Kilo vermeyi zorlaştıran 20 alışkanlık

 

2. Düzenli alkol tüketmek

Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics'in bir raporunda araştırmacılar, alkolün günde fazladan 384 kalori tüketimine neden olabileceğini iddia etti. Büyük olasılıkla alkolün yemek kokusuna daha duyarlı kılmasıyla ilgili bir durum.

Kilo vermeyi zorlaştıran 20 alışkanlık

3. Hızlı yemek

Appetite'da yapılan bir araştırma, yavaş yiyenlerin farkındalıklarından dolayı öğün başına 66 kalori daha az tükettiklerini, ancak hızlı yemek yiyen akranlarına kıyasla daha fazla yemiş gibi hissettiklerini açıkladı. 66 kalori çok fazla görünmese de, bunu her öğünde yapabilirseniz, yılda 20 kilodan fazla kaybedebilirsiniz!

İpucu: Yemeğinize, tok hissetmenize yardımcı olabilecek doğal bir iştah kesici olan iki bardak suyla başlayın. Daha sonra yemeğiniz geldiğinde çatalınızı ısırıkların arasına koyun. Bu basit numarayı izleyerek yeme hızınızı yavaşlatabilirsiniz, bu da vücudunuzun yemeğinizi sindirmesi için fazladan zaman demektir ve size tatmin olduğunuz sinyalini verir.

Kilo vermeyi zorlaştıran 20 alışkanlık

4. Sürekli dışarıda yemek

Restoran seçenekleri genellikle diyet bozucu soslar ve karın şişkinliğine neden olan sodyum ile zenginleştirilir. Dışarıda yemek yediğinizde, ihtiyacınız olandan daha fazlasını tüketirsiniz. Amerikan Beslenme ve Diyetisten Akademisi Dergisi'nde yayınlanan bir araştırma, restoran yemeklerinin fast-food kadar kalorili olduğunu buldu.

Kilo vermeyi zorlaştıran 20 alışkanlık

5. İzlerken yemek

Bu kutsal zamanda akılsızca atıştırmak ciddi bir tuzaktır. Vermont, TV karşısında izleme sürelerini yarıya indiren fazla kilolu katılımcıların günde ortalama 119 kalori daha tasarruf ettiğini buldu. Sadece bir şov daha az izlemek (sadece iki tane izlerseniz), otomatik olarak yılda 12 kilo!

İpucu: İzlerken çoklu görev yaparak bu zamandan en iyi şekilde yararlanın. Aynı anda evdeki işlerle de ilgilenebilirsiniz.

Ama sen yine de bir şeyler izlemek istersen Kilolarım Senin Yüzünden yeni sezonuyla TLC ve TLCTV.COM.TR'de.

Kilo vermeyi zorlaştıran 20 alışkanlık

6. Su içmemek

Physiology & Behavior dergisinde yapılan bir araştırma, insanların yüzde 60'ının susuzluk ile açlığı karıştırdığını ortaya çıkardı. Su içmek, kilo vermek için basit bir yöntemdir. The 7-Day Flat-Belly Tea Cleanse'ın yazarı Kelly Choi, "Her şey başarısız olursa, neredeyse hiç kalorisi olmayan bir fincan çay için. Çay iştahınızı yatıştırmaya yardımcı olabilir!" diyor.

Kilo vermeyi zorlaştıran 20 alışkanlık

7. Hareketsiz kalmak

Bütün gün masa başında oturuyorsanız ortalama olarak haftanın 67 saati hareketsiz kalıyorsunuz demektir. Bu kulağa endişe verici gelmiyor mu? PLoS ONE dergisinde yayınlanan 2011 tarihli bir araştırmaya göre, masa başı işlerin popülaritesi sayesinde artık işte günde 50 yıl öncesine göre 100 kat daha az kalori yakıyoruz.

İpucu: Bir ara verin. Clinical Journal of the American Society of Nephrology çalışmasına göre, her saat sadece iki dakika ara vererek bu durum telafi edilebilir.

Kilo vermeyi zorlaştıran 20 alışkanlık

8. Moda göre yemek

Ruh halinizin beslenme alışkanlıklarınızı belirlemesine izin vermek diyetinizin başarısız olmasına neden olacaktır. Hiç kaçamak yapmayın demiyoruz. Aksine, diyetisyen Cassie Bjork, "Ara sıra kendini şımartmak, yoksunluk duygularını ve aşırı yeme krizlerini ortadan kaldırarak kilo verme çabalarına yardımcı olabilir. Uzun vadede sağlıklı beslenme rejiminize bağlı kalmanızı kolaylaştırabilir." diyor.

Kilo vermeyi zorlaştıran 20 alışkanlık

9. Masada yemek

NPD grubu tarafından yapılan araştırmaya göre, Amerika’da çalışanların yüzde 62'si çalışma esnasında masalarında yemek yiyor. American Journal of Clinical Nutrition'da 2013 yılında yayınlanan bir incelemeye göre, dikkatiniz dağınık bir şekilde yediğiniz için bu durum yüzde 50'ye kadar daha fazla kalori tüketmenize neden olabiliyor.

Kilo vermeyi zorlaştıran 20 alışkanlık

10. Gazlı içecekler tüketmek

Sadece kan şekerini artıran tatlandırıcıları tüketmiyorsunuz, aynı zamanda gereksiz kalori içiyorsunuz. Diyet seçeneklerin daha iyi olduğunu düşünmeyin!

Kilo vermeyi zorlaştıran 20 alışkanlık

11. Patates cipsi yemek

Cipsler tuz yuvasıdır ve Journal of Nutrition'da yayınlanan bir araştırma, tuzun aslında ne zaman tok olduğunuzu söyleyen biyolojik süreçleri karıştırdığını keşfetti. Aynı zamanda Russell Keast de yaptığı açıklamada, "Vücudumuzun bize yemeyi ne zaman bırakacağımızı söyleyen biyolojik mekanizmaları vardır ve yağ, yağın tadına duyarlı olan insanlarda bu mekanizmaları harekete geçirir. Ancak, yiyeceğe tuz eklendiğinde, bu mekanizmalar köreliyor ve insanlar daha fazla yemek yemeye başlıyor. Bu, daha fazla yağlı yiyecekler yemenize neden olabilir ve zamanla vücudunuz yağa adapte olur veya daha az duyarlı hale gelir. Aynı tokluk hissini almak için daha çok yersiniz’’ diyor.

Kilo vermeyi zorlaştıran 20 alışkanlık

12. Şekerli veya şeker içerikli kahve içmek

Public Health dergisinde 2017 yılında yayınlanan bir araştırmaya göre, kahve tüketenlerin  yaklaşık yüzde 70'i kalori eklentileri (şeker ve krema dahil) tercih ediyor. Bu insanlar günlük kalori alımlarının yüzde 16'ya yakınını kahve içerken alıyor.

Kilo vermeyi zorlaştıran 20 alışkanlık

13. Ekmek sepetine dalmak

Aç olduğunuzda, yemek masasında bulunan ekmek sepetleri adeta hayat kurtarıcıdır. Ancak dikkat, her bir dilim yemeğinize ek 70-90 kaloridir. Ve dürüst olalım, muhtemelen birden fazla yiyorsunuz.

İpucu: Açlıktan ölmek üzereyken bir restorana gitmeyin. Ya da dışarı çıkmadan önce bir avuç fındık veya çilek alın. Bunu alacak vaktiniz de yoksa servis elemanından ekmek sepeti boyutunu küçültmesini isteyin veya ona hiç ihtiyacınız olmadığını bildirin.

Kilo vermeyi zorlaştıran 20 alışkanlık

14. Beyaz ekmek tüketmek

Herhangi bir diyet uzmanına lif hakkında ne düşündüklerini sorun, muhtemelen bunun herhangi bir kilo verme hedefinin zorunlu bir parçası olduğunu açıklayacaktır. Beyaz ekmeğin yanında ekmek, pizza, makarna ve simit de en yaygın diğer ürünlerdir. The American Journal of Clinical Nutrition'da yayınlanan çok sayıda araştırmaya göre, en çok rafine tahıl tüketenler en fazla göbek yağına ve en yüksek ortalama vücut kitle indeksine ve en geniş bel çevresine sahipken; en yüksek lifli, tam tahıllı gıdaları tüketenlerde durum tam tersi.

İpucu: Değişimin zor olduğunu biliyoruz, ancak tam tahıla geçiş buna değer. Tüm yiyeceklerinizde lif bulunsun. Beslenme uzmanı Jennifer McDaniel, "Wake Forest Baptist Tıp Merkezi'nin araştırmasına göre, yulaf ezmesi, elma ve fasulye gibi çözünür lif bakımından zengin yiyecekler göbek yağını azaltabilir" diyor.

Kilo vermeyi zorlaştıran 20 alışkanlık

15. Standart sipariş vermek

Restoran şefleri yemeklerini kızarmış yağ, krema, tereyağı ve şeker birikintilerinde yapma eğilimindedir. Bunların tümü kalori açısından yoğundur ve hiçbir besinsel faydası yoktur ya da çok azdır. Sebzelerinizin ve etinizin kuru pişirilmesini isteyerek kalori tasarrufu yapabilirsiniz. Siparişinizde bunun gibi basit yorumlar, büyük kilo verme başarısına yol açabilir.

Kilo vermeyi zorlaştıran 20 alışkanlık

16. Siparişi veren son kişi olmak

Önce siz sipariş verin. Illinois Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, kişilerin grup içinde özellikle başkalarının önünde söylemeye zorlandıklarında benzer şekilde sipariş verme eğiliminde olduklarını gösterdi.

İpucu: Ne yiyeceğine asla karar veremeyenlerdenseniz ve gideceğiniz yer belliyse evde menüye bakarak kararınızı erkenden verebilirsiniz.

17. Sohbet ederek yemek

Yanlış anlamayın, arkadaş grubunuzla plan yapmanın elbette kötü bir yanı yoktur. Ancak, birlikte yiyecekseniz kendinizi kilo almaya hazırlayabilirsiniz. Nutrition dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, yalnızca bir kişiyle tüketilen bir öğün, tipik olarak tek başına tüketilen bir öğünden yüzde 33 daha fazladır. Üç kişide bu oran yüzde 47, dört kişide yüzde 69, altı kişide yüzde 70 ve sekiz kişide yüzde 96’ya kadar çıkıyor. Bunun bir kısmı masada geçirdiğimiz saatlerle ilgili. Arkadaşlarla birlikteyken, yemekler daha uzun süre devam etme eğilimindedir. 

Kilo vermeyi zorlaştıran 20 alışkanlık

18. Stres

Vücudun strese tepki vermesine yardımcı olan bir hormon olan kortizolün sürekli dalgalanmaları, açlık hormonlarınızı bozabilir ve rahatlatıcı kalorili atıştırmalıklar için uzanmanıza neden olabilir.

Kilo vermeyi zorlaştıran 20 alışkanlık

19. Açken market alışverişi yapmak

Açken alışverişe çıkmak daha fazla atıştırmalık almanıza sebep olur. Daima karnınız tokken markete gidin!

Kilo vermeyi zorlaştıran 20 alışkanlık

20. Sürekli asansör kullanmak

Sürekli asansör kullanmak büyük hata! Merdivenleri kullanmak iki kat daha fazla kalori yakar. New Mexico Üniversitesi Sağlık Bilimleri Merkezi'ne göre, 150 kiloluk bir kişi her gün iki kat merdiven çıkarak yılda yaklaşık altı kilo verebilir.

Kilo vermeyi zorlaştıran 20 alışkanlık