Yaklaşık 90 dakika sürdüğü belirtilen kraliyet zirvesinin ardından Kraliçe Elizabeth, Sussexler hakkında resmi bir açıklama yaptı.

Kraliçe Elizabeth

İngiliz basını tarafından “Kraliçe’nin isteksiz vedası” başlığıyla verilen açıklamada Harry ve ve Meghan’ın unvanları kullanılmadan, “torunum” ifadesiyle bahsedilmesi yeni sorular ortaya çıkardı. 

Kraliçe Elizabeth

“Bugün ailem ve ben, torunumun geleceği için çok yapıcı bir görüşme gerçekleştirdik” cümlesiyle başlayan açıklama çiftin geleceğine dair belirsiz ifadeler içermeye devam ediyor: “Harry ve Meghan’ın yeni yaşam planlarını destekliyoruz. Kraliyet görevlerini tam zamanlı sürdürmelerini arzu etsek de, daha bağımsız bir hayat sürme isteklerini anlıyor ve saygı duyuyoruz. Harry ve Meghan saray ödeneğinden para almama konusunda kararlılar. Bu nedenle bu geçiş süresince Sussexler Kanada ve İngiltere’de zaman geçirecekler. Bunlar ailem için çözmesi karmaşık konular ve daha üzerinde çalışılması gerekiyor. Önümüzdeki günlerde netleşecektir.”

Kraliçe Elizabeth

Kraliçe Elizebeth’in bu açıklaması ne anlama geliyor?

İlk aşamada Harry ve Meghan’ın İngiltere dışında yaşama isteklerine izin çıktı. Kraliçe, her ne kadar kraliyet görevlerine devam etmelerini istese de, çifti bu konuda ikna edememiş görünüyor.

Harry ve Meghan’ın saraydan gelen gelirleri kesiliyor. Ancak her yıl Prens Charles’tan aldıkları ortalama 2 milyon sterlini alıp almayacakları konusunda bir bilgi yok. Ayrıca çiftin koruma masraflarının kimin tarafından karşılanacağı hala bilinmiyor.

Kraliçe Elizabeth

Unvanlarını koruyorlar mı?

Kraliçe’nin açıklamasında bu konuya da yer verilmemiş. Ancak “torunum”, “Harry ve Meghan” olarak anılması Dük ve Düşes unvanlarına yer verilmemesi farklı yorumları ortaya çıkardı.  Kimine göre unvanlarını kaybedecekler, kimine göre ise Kraliçe samimi bir açıklama yapmak için bu dili tercih etti.

Kraliçe Elizabeth

Meghan Markle’ın görüşmeye Kanada’dan telefonla katılması bekleniyordu. Ancak iddiaya göre bu görüşme, yanında gizlice birinin dinlemesi riski nedeniyle iptal edildi. Prens Harry’nin bu haftanın sonunda Kanada’ya gitmesi bekleniyor.

Kraliçe Elizabeth