Ne Yediğini Biliyorum programı çoğumuzun farkına varmadan ne kadar çok yediğimizi gösteren bir kilo verme programı olarak karışımıza çıkıyor.

Program her hafta kilo veremeyen kilolu insanları takip ediyor. Programda yer alan yarışmacıların evlerine özel kameralar takılıyor ve görevliler tarafından düzenli olarak izleniyor. Bir haftalık gözlemin ardından, ne kadar yedikleri ve toplamda kaç kalori aldıklarına dair bir sunum yapılıyor. Psikolog Dr. David Lewis, programı izledikten sonra yeme içme alışkanlıklarımızla ilgili bir dizi öneride bulunuyor. İşte o öneriler

1. Görmek inanmaktır

Psikolojik Boyut: Aşırı yemenin sorunlarından biri; gözlerimizin aç olması. Birinin gözlerinin midesinden daha büyük olduğunu hiç duydunuz mu? İşte mesele bu. Yiyecek gördüğümüzde, aç olmasak bile onu yemek isteriz.

Öneri: Yediğimiz ürünlerin ambalajlarını masamızda tutarak bunu tersine çevirebiliriz.  Abur cubur ambalajları veya boş şişeler gibi masada ne yediğimize dair kanıtlar tutarak göz açlığının önüne geçmek mümkün.

yemek

2. Boyut önemlidir

Psikolojik Boyut: "Gözlerimizle yemek" durumunu kontrol altına alamadığımız için tabağı yiyecekle doldurup sonra da hepsini yemek istiyoruz. İki kaşık dolusu pilav minik görünüyor.

Öneri: Yemekleri küçük bir tabağa koyup küçük çatal bıçak takımıyla yiyorsunuz! Bu sayede mideniz doyarken gözleriniz de doymuş oluyor.

yemek

3. Odaklanın

Psikolojik Boyut: Yemek yerken dikkatiniz dağılırsa, yaptığınızı unutur ve bitene kadar devam edersiniz. Ayrıca yediğiniz keklerin tüm paketlerini sayamaz ve yediğimiz esnada arta kalan yemek kalıntılarını göremezsiniz.

Öneri: Yemeğinize odaklanın! Tüm elektronik cihazları bir kenara koyun, televizyonu kapatın ve bu sayede ne yediğinizi görün ve kendinizi takdir edin.

yemek

4. Ufak tefek atıştırmalık çantası

Psikolojik Boyut: Atıştırmayla ilgili sorunlardan biri, patates cipsi gibi atıştırmalıkların çoğunun kalori açısından yoğun olması ve tok hissetme sinyalinin beyninize ulaşması için yaklaşık 20 dakikaya ihtiyacı olmasıdır. Yemek yerken veya bir şeyler atıştırırken kendinizi durmaya zorlarsanız, yemek yemeyi düşünmek için "dikkatli bir duraklama" yaratırsınız.

Öneri: Atıştırırken durma noktaları oluşturun. Daha küçük çantalar, tek tek paketlenmiş ürünler satın alın veya her bir parçayı mutfak terazisinde ölçün. Bunları yerken 5 dakika ya da 10 dakika duraklayın.

yemek

5. Yiyeceklerin Sizi Tetiklemesine İzin Vermeyin

Psikolojik Boyut: Siz aç olmasanız bile yiyecekler beynini kandırarak yemek yeme isteği uyandırır. Bir işaret, yiyeceğin kendisi, yemek kokusu, yemek resmi ve hatta yiyecekle ilişkilendirdiğiniz bir logo olabilir. (Örneğin tüm fastfood zincirlerinin logosu ?) Yani yiyecekler gözden uzakta bir yerdeyse, gerçekten akıldan da bir hayli uzak oluyor.

Öneri: Yemekleri mutfakta yiyin ve yemek yeme işini orada bırakın. Bu, salonda otururken yeni bir şey yemek istediğinizde, fazladan bir çaba, siz ve yemeğiniz arasında fazladan bir engel ve hala aç olup olmadığınızı düşünmek için fazladan zaman anlamına gelir. Yiyeceklerle aranıza fiziksel mesafe koymaktan çekinmeyin. Ulaşması ne kadar zor olursa o kadar iyi!

yemek

6. Kontrast renkler

Psikolojik Boyut: Renk algısı, porsiyonları nasıl tahmin ettiğimizi etkiler. Yemeğimizle aynı renkteki tabaklardan yersek (örneğin kırmızı tabakta domates soslu makarna) porsiyon çok küçük görünür, oysa yemeğimizi zıt renkli bir tabağa koyarsak porsiyon olduğundan daha büyük görünecektir.

Öneri: Yemeklerinizi zıt renkli tabaklara koyun (ve evinizde çeşitli renkli tabaklar bulundurun). Ayrıca, daha fazla salata yemek istiyorsanız, yeşil tabaktan yiyin!

Ekstra ipucu: Neredeyse hiçbir şey doğal olarak mavi olmadığından, ihtiyacınız olan tek şey mavi bir tabaktır.

yemek

7. Seçim Yalanları

Psikolojik Boyut: Bu yine renklerle ilgili olan aldatıcı bir sorun. İşlenmiş hazır gıdaların ebatları ne kadar küçük olursa olsun içerlerinde bolca kalori bulunur. Ancak güzel ve renkli paketleri yüzünden beynimiz onların sadece küçük olduğunu düşünüp bolca yemek ister.

Öneri: İşlenmiş, hazır yiyeceklerin görünümü, miktarı ve tadı bakımından çok fazla seçenek sunuluyorsa, önceden kaç tane ürün alacağınıza karar verin ve bu sayıya sadık kalın!

yemek

8. Bir paket yalan

Psikolojik Boyut: "Az yağlı" veya "diyet" olarak pazarlanan yiyecekler, size yaklaşık yüzde 40 daha az kaloriye sahip olduklarını düşündürür, ancak genel olarak aslında yalnızca yaklaşık yüzde 15 daha azdır. Genellikle daha fazla tuz ve şeker (veya yapay tatlandırıcı) içerirler. Evde az yağlı olarak pazarlanan bir şeyiniz varsa, daha fazlasını yemeye meyilli olursunuz.

Öneri: Tam yağlı ürünle kalın veya düşük yağlı olanı dikkatlice seçin, ancak hangisini yerseniz yiyin yine de porsiyonlara ayırın.

Bonus gerçek: Yemek konusunda günde yaklaşık 200 karar veriyoruz! Ve bunların çoğu bilinçsiz. Kilo vermek istiyorsanız yemekle ilgili bir seçim yaparken bilinçli bir şekilde düşünmekte fayda var.

yemek