1. Su için.
Susuzluk genellikle açlık veya yeme isteği ile karıştırılır. Aniden açlık hissederseniz, büyük bir bardak su içmeyi deneyin ve birkaç dakika bekleyin. Vücudunuz aslında susamış olduğu için bu isteğin azaldığını fark edeceksiniz. Ayrıca, bol su içmenin sağlık açısından da birçok faydası var.
2. Daha fazla protein tüketin.
Protein tüketimi, daha uzun süre tokluk hissi verdiğinden iştahınızı azaltır ve sizi aşırı yemekten alıkoyar. Aşırı kilolu genç kızlarla yapılan bir araştırma, yüksek proteinli kahvaltı yapmanın gün içinde yeme isteğini önemli ölçüde azalttığını gösterdi. Fazla kilolu erkeklerle yapılan bir başka çalışma da protein alımının yeme isteğini yüzde 60 oranında azalttığını gösterdi. Buna ek olarak, gece atıştırma isteğinin de yüzde 50 oranında azaldığı görüldü.
3. Yeme isteğinizi uzaklaştırmaya çalışın.
Yeme isteği hissettiğinizde, kendinizi bundan uzaklaştırmaya çalışın. Örneğin, zihninizi başka bir şeye kaydırmak için hızlı bir yürüyüş yapabilir veya duş alabilirsiniz. Ayrıca, bazı araştırmalar sakızın iştahı ve istekleri azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir.
4. Öğünlerinizi planlayın.
Mümkünse öğünlerinizi günlük ve hatta haftalık olarak planlayın. Belirsizlik faktörü ortadan kalkınca yemekler daha az cazip hale gelecek ve zamanla yeme isteğiniz azalacak.
5. Çok uzun süreler aç kalmayın.
Açlık, istek duymamızın en büyük nedenlerinden biridir. Aşırı acıkmaktan kaçınmak için, düzenli yiyin ve sağlıklı atıştırmalıklarla ara öğünler yaratın.
6. Stresten mümkün olduğunca kaçının.
Stres, özellikle kadınlarda, yeme davranışlarını etkiler. Stres altındaki kadınların stresli olmayan kadınlara göre önemli ölçüde daha fazla kalori tükettikleri ve daha fazla yeme isteği duydukları görülmüştür. Ayrıca; stres, özellikle göbek bölgesinde kilo almanıza neden olabilecek bir hormon olan kortizol seviyenizi yükseltir. Önceden planlama yaparak, meditasyon yaparak ve genel olarak yavaşlayarak çevrenizdeki stresi en aza indirmeye çalışın.
7. Ispanak özü alın.
Ispanak özü, ıspanak yapraklarından meydana gelen yeni bir takviyedir. Araştırmalar, yemekle birlikte 3,7–5 gram ıspanak özü almanın birkaç saat boyunca iştahı ve yeme isteğini azaltabileceğini göstermektedir. Fazla kilolu bireylerde yapılan bir çalışma, günde 5 gram ıspanak özütünün çikolata ve yüksek şekerli yiyeceklere yönelik duyulan isteği yüzde 87-95 oranında azalttığını göstermiştir.
8. Uykunuza özen gösterin.
İştahınız, gün boyunca dalgalanan hormonlardan etkilenir. Uyku yoksunluğu dalgalanmaları bozar ve şiddetli yeme isteğine yol açabilir. Araştırmalar bunu destekliyor ve uykudan yoksun kişilerin yeterince uyuyanlara kıyasla obez olma olasılığının yüzde 55'e kadar daha yüksek olduğunu gösteriyor.
9. Doğru beslenin.
Yemek saatlerinde uygun öğünler yemek önemlidir. Bu şekilde vücudunuz ihtiyacı olan besinleri alır ve yedikten hemen sonra aşırı acıkmazsınız. Öğünler arasında atıştırmaya ihtiyaç duyuyorsanız, bunun sağlıklı bir şey olduğundan emin olun.
10.Açken markete gitmeyin.
Marketler, açken bulunabileceğiniz muhtemelen en yanlış yerlerdir. Birincisi, aklınıza gelebilecek hemen hemen her yiyeceğe kolay erişim sağlarlar. İkincisi, buralarda genellikle en sağlıksız yiyecekler göz hizasına yerleştirilmiştir.
11.Bilinçli beslenme pratiği yapın.
Bilinçli beslenme size yeme alışkanlıklarınız, duygularınız, açlığınız, isteğinizi ve fiziksel hisleriniz hakkında farkındalık geliştirmeyi öğretir. Yemek yeme arzusu ile fiziksel açlığı ayırt etmeyi öğretir. Yemek yerken orada olmayı, yavaşlamayı ve iyice çiğnemeyi içerir. TV veya akıllı telefonunuz gibi dikkat dağıtıcı unsurlardan kaçınmak da önemlidir.